Skip links
World Scalp Clinic Preloader Background

Top veiligheidsmaatregelen bij haartransplantatie

Gepubliceerd: 01/02/2024

Terug naar overzicht

Haartransplantatie, de enige permanente oplossing voor haarverlies en kaalheid, biedt hoop en een nieuw begin voor degenen die lijden aan erfelijke kaalheid.

Haartransplantatiechirurgieën zijn al jaren beschikbaar, en tienduizenden mensen in India en over de hele wereld ondergaan deze procedures elk jaar. Echter, de populariteit van de procedure heeft ook geleid tot talloze klinieken die als paddenstoelen uit de grond schieten in steden, en niet allemaal zijn ze in staat deze operaties goed uit te voeren. Daarom zijn er voor iedereen die een haartransplantatie overweegt, een paar basisveiligheidsmaatregelen te volgen, zowel bij het vinden van de juiste chirurg en kliniek als bij het naleven van de juiste voor- en nazorgmaatregelen.

Hier zijn enkele van de veiligheidsmaatregelen:

 1. Bij het zoeken naar een kliniek moeten patiënten online informatie over de kliniek lezen, aanbevelingen vragen, zowel offline als online op fora, voor- en na-foto’s van eerdere patiënten bij klinieken opvragen en een chirurg kiezen die gespecialiseerd is in haartransplantaties.

 

 1. Wat betreft de kosten moeten patiënten voorzichtig zijn met hoe de kliniek in rekening brengt. Sommige klinieken rekenen per haar, terwijl andere per graft rekenen. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen om te voorkomen dat men wordt opgelicht. Hoewel kosten belangrijk zijn, is het verstandig om te kiezen voor kwaliteit en ervaring van de kliniek en de chirurg in plaats van voor de goedkoopste optie. Voor degenen die vanuit verschillende steden of landen naar de procedure reizen, is de locatie van de kliniek belangrijk. Zorg ervoor dat je iets kiest dat goed bereikbaar is en in een veilige, schone omgeving ligt.

 

 1. Aangezien er veel klinieken zijn in steden, is het beter als patiënten zelf een kijkje nemen bij de kliniek en controleren of ze schoon, hygiënisch zijn en de juiste teams en apparatuur hebben. Ze moeten ook de chirurg zelf ontmoeten voor een consultatie in plaats van met iemand anders in de kliniek te overleggen.

 

 1. Zorg ervoor dat de kliniek strikte sterilisatie- en desinfectieprotocollen volgt, zoals het steriliseren van de behandelkamer, het gebruik van disposable of gesteriliseerde instrumenten en benodigdheden, en het volgen van de juiste protocollen voor de operatiekamer, zoals het dragen van operatiekleding, muts, masker, en dat de patiënt ook in operatiekleding is en niet in de kleding waarmee hij naar de kliniek komt.

 

 1. Op persoonlijk vlak moet de patiënt minstens een week tot 10 dagen voor de transplantatie stoppen met zowel roken als drinken. Zowel roken als drinken kan de bloedstroom in het lichaam vernauwen, wat betekent dat de essentiële voedingsstoffen die door het bloed stromen de haarzakjes niet zullen bereiken. Vooral in de periode na de transplantatie kan het de groei van nieuw haar beïnvloeden.

 

 1. Patiënten moeten ook bloedverdunners zoals aspirine vermijden vlak voor de procedure. Idealiter moeten de medicijnen ongeveer 7 dagen voor de procedure worden gestopt na overleg met de behandelende cardioloog. De patiënt moet dit bespreken tijdens het consult met de chirurg.

 

 1. Vermijd na de operatie zware lichamelijke inspanning, vooral sporten die zweten veroorzaken of contactsporten. Zweten verhoogt het risico op infecties na de operatie. Patiënten kunnen in plaats daarvan gedurende ongeveer een week of twee een milde vorm van lichaamsbeweging doen, zoals wandelen. Zodra de grafts stevig op hun plaats zitten, kunnen patiënten dan beginnen met sporten of sporten.

 

 1. Het wassen van het haar moet zeer voorzichtig gebeuren met een milde shampoo. Patiënten moeten ook hun hoofdhuid niet krabben of krachtig wrijven tijdens het wassen, omdat dit de grafts kan losmaken. De korstvorming na de operatie zal je doen verlangen naar het krabben van je hoofdhuid, maar het is het beste om die drang te weerstaan. De korstvorming zal vanzelf verdwijnen.

 

 1. Stylingproducten en haardrogers moeten ook een tijdje worden vermeden. Bij het naar buiten gaan kunnen patiënten een losse hoed dragen als ze dat willen, maar vermijd strakke hoofdbanden of petten, omdat deze de grafts kunnen losmaken.

  De resultaten van een haartransplantatie, naast andere factoren, zijn afhankelijk van de ervaring van de chirurg, de kwaliteit van de kliniek en het nauwgezet volgen van de voor- en nazorgprocedures. Deze maatregelen helpen ook de patiënten om infecties te vermijden.